Dom Zdrowie Aronia – bomba antyoksydacyjna w walce z chorobami

Aronia – bomba antyoksydacyjna w walce z chorobami

11 min odczyt
0
0
56
aronia

Łączy w sobie cenne właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty, ale nie zawiera ani alkoholu, ani kofeiny. Ma natomiast mnóstwo prozdrowotnych substancji a także jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Z tego powodu sok z aronii może stać się prawdziwą bombą w walce z chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, a nawet nowotworami.

Przywędrowała do Europy z Ameryki Północnej ponad 300 lat temu, ale jej popularyzację zawdzięczamy Miczurinowi, słynnemu rosyjskiemu sadownikowi, który wyhodował rozmaite nowe gatunki roślin, a poszukiwał roślin odpornych na mróz. Aronia należy do tej samej rodziny co jarzębina, a nasz europejski klimat bardzo jej przypadł do gustu. Krzew ten wspaniale rośnie i owocuje w Polsce-jesteśmy prawdziwym światowym potentatem w jego uprawie. Wyhodowaliśmy świetne przemysłowe odmiany. Nie dzięki GMO, ale dzięki pracy polskich sadowników.

Właściwości odżywcze

Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Zawiera bowiem duże ilości witamin B1, B2, B6,B9 (kwas foliowy), E, trochę witaminy C, a także sporo składników mineralnych, zwłaszcza mikropierwiastków, takich jak m.in. mangan (niezbędny do produkcji niektórych hormonów, ważny składnik krwi i kości), molibden (istotny uczestnik procesów przemiany materii), jod (reguluje m.in. pracę tarczycy), miedź, bor i kobalt. Aronia zawiera szczególnie dużo związków polifenolowych, czyli bioflawonoidów nazywanych kiedyś witaminą P. Są to substancje fitochemiczne, barwniki występujące w roślinach, nadające kolor zwłaszcza owocom. Dodatkowo pełnią funkcje ochronne – bronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a także przed szkodliwym działaniem słońca i inwazją insektów. W aronii występują następujące składniki: antocyjany, flawonoidy – rutyna i kwercetyna, katechiny i polimery katechinowe – taniny. Rutyna i antocyjany – wzmacniają naczynia krwionośne, uelastyczniają, uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność. Sok z aronii działa antyagregacyjnie na płytki krwi, pomaga więc w utrzymaniu prawidłowej lepkości krwi, przez co przyczynia się do jej prawidłowego przepływu. Ponadto antocyjany są bardzo silnymi przeciwutleniaczami -„wymiatają” wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia organizmu, a także stwarza to warunki do rozwoju komórek nowotworowych (uszkadzają białka i DNA). Aroniowe jagody zawierają aż 500 mg anto-cyjanów i ponad 2 g innych polifenoli na każde 100 g owoców. Bioflawonoidy poprawiają także wchłanianie i działanie witaminy C, która to z kolei wpływa korzystnie na działanie innego silnego przeciwutleniacza – witaminy E. W aronii występują również duże ilości tanin, czyli garbników nadających jej cierpki smak. Taniny działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdziałają biegunkom. Ponadto aronia to najlepsze źródło związków, które obniżają ciśnienie tętnicze, usprawniają funkcjonowanie mózgu, korzystnie działają na wzrok, a także działają odtruwająco – pomagają usuwać toksyny z organizmu.

Polecamy firmę: Wylewki maszynowe Rzeszów

CIEKAWOSTKA

aronia
aronia

Jak podaje prof. dr hab. Jan Oszmiański Kierownik katedry Owoców, Warzyw i Zbóż na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. W Finlandii przebadano 180 jadalnych surowców roślinnych, wśród nich na pierwszym miejscu jako antyoksydant znalazła się aronia, na drugim kakao, na trzecim owoce róży. Owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł związków przeciwutleniających występujących w przyrodzie. Zawierają one bardzo dużo polifenoli, wśród których najliczniejszą grupę stanowią antocyjany. Dzięki temu owoce aronii są idealnym surowcem do produkcji tzw. żywności funkcjonalnej i mogą być stosowane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, przeciwnowotworowej oraz w walce z cukrzycą. Jednak owoce aronii mają cierpki i gorzki smak, co sprawia, że nie wszyscy konsumenci są jej zwolennikami. W swoich badaniach wykazaliśmy, że niewielki dodatek odtłuszczonych wytłoków z lnu powoduje poprawę cech organoleptycznych soku z aronii. Związki fenolowe tworząc kompleksy z polisacharydami ograniczając ich cierpki i gorzki smak wynikający z oddziaływaniem na kubki smakowe języka. Połączenia te nie stanowią przeszkody w wykorzystaniu polifenoli w procesach trawienia. Dzięki temu mogą spożywać smaczne niecierpkie produkty aroniowe nawet przez małe dzieci.

Właściwości lecznicze

Świat medyczny intensywnie bada potencjalne lecznicze właściwości aronii. Wiele się mówi o tym, że owoce, sok i przetwory z aronii zapobiegają miażdżycy. Korzystny wpływ owoców stwierdzono także w zapaleniu owrzodzeniu żołądka, stanach zapalnych żołądka, chorobach wątroby jelit, zapalenia stawów, schorzeń alergicznych czy infekcji bakteryjnych i wirusowych, włączając grypę i przeziębienia.

Pomoc w walce z nowotworami

Antyoksydanty, w które obfitują owoce aronii, skutecznie zwalczają wolne rodniki i uszkodzenia prowadzące do rozwoju komórek nowotworowych. Badania na zwierzętach wykazują, że aronia wspomaga środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka.

ARONIA WSPOMAGA WALKĘ Z RAKIEM

Jak wykazały badania u zwierząt karmionych ekstraktem z aronii występowała znacznie mniejsza ilość nie tylko nowotworów, ale i przerzutów. Owoce hamowały wzrost komórek raka jelita grubego. Ponadto owoce aronii, dzięki swojemu potencjałowi przeciw-utleniającemu łagodzą skutki chemio – i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.
Regulacja poziomu cukru

Produkty z aronii pozwalają regulować poziom cukru w organizmie. Obecność kwasu chlorogenowego, spowalnia absorpcję glukozy. Dodatkowo, zawarty w aronii sorbitol korzystnie wpływa na poziom cukru ,ve krwi, przez co nadaje się dla osób chorych na cukrzycę. Sorbitol jest alternatywą dla zwykłego cukru, minimalizującym jednocześnie ryzyko próchnicy zębów.

Obniżanie ciśnienia

Zawarte w aronii antocyjany, katechiny i rutyna wpływają na obniżanie ciśnienia. Dodatkowo, przetwory z aronii wspomagają działanie leków stosowanych przy leczeniu nadciśnienia, miażdżycy i chorób układu krążenia, w tym popularnych statyn.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
  • KOMINKI NA BIOMASĘ

    KOMINKI NA BIOMASĘ

    W związku z rosnącymi cenami energii elektrycznej, gazu. oleju opałowego i węgla, pojawiło…
  • detektyw

    Biegły w Zabijaniu cz.5

    Minimum 20 lat Drugi proces zakończył się w czerwcu 2011 roku. Tym razem Adam N. został sk…
  • Nadpotliwość

    Nadpotliwość cz.2

    Przyczyny nadpotliwości Niestety, tak naprawdę nie wiadomo, dlaczego jedni pocą się bardzi…
Załaduj więcej Redaktor
  • Nadpotliwość

    Nadpotliwość cz.2

    Przyczyny nadpotliwości Niestety, tak naprawdę nie wiadomo, dlaczego jedni pocą się bardzi…
  • Aparat tlenowy

    Jak dbać i jak używać aparatu tlenowego?

    Koncentrator tlenowy to sprzęt, który ułatwia szczególnie życie osobom przewlekle chorym. …
  • Treningowi wiek niestraszny

    Informacje kulturystyczne

    MUSKUŁY „DOBRE” NA RAKA Jak podaje ostatnio czasopismo medyczne „The Lancet”, …
Załaduj więcej Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

KOMINKI NA BIOMASĘ

W związku z rosnącymi cenami energii elektrycznej, gazu. oleju opałowego i węgla, pojawiło…