Pesto Z Liści Rzodkiewki oraz gotowane rzodkiewki
Pesto Z Liści Rzodkiewki oraz gotowane rzodkiewki

Pesto Z Liści Rzodkiewki oraz gotowane rzodkiewki

4 – 6 PORCJI

ŁATWE DO WYKONANIA

Czas: 20 MIN

SKŁADNIKI:

  • liście z pęczka rzodkiewek
  • 2 garście pestek słonecznika
  • oliwa (ok. 100 – 200 ml)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Słonecznik podsmażyć na patelni, a następnie zblendować z liśćmi rzodkiewki i oliwą na jednolitą masę. Można ewentualnie dodać parmezan lub inny ser długo dojrzewający. Podawać z makaronem lub jako pastę na kanapki.

GOTOWANE RZODKIEWKI SKŁADNIKI:

  • pęczek rzodkiewek
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać mleko i wodę a następnie delikatnie osolić i osłodzić. Wrzucić rzodkiewki – można pozostawić korzonki – będą wyglądać ciekawiej.

Rzodkiewki smakują jak szparagi – można je również polać przygotowaną na maśle bułką tartą.

Ilość kalorii z makaronem:

całość 3603 kcal

Porcja: 600,5 kcal

Białko (porcja): 13,7 g

Węglowodany (porcja): 47,4 g

Tłuszcze (porcja): 38 g

 

Jaglane Brownie
Jaglane Brownie

Jaglane Brownie

 

20 PORCJI

ŁATWE DO WYKONANIA

Czas: 60 MIN

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej + 4 szklanki wody
  • 150 ml jogurtu zwykłego lub sojowego
  • 400 ml mleka lub mleka sojowego
  • 150 ml masła migdałowego lub orzechowego
  • 40 daktyli suszonych + 300 ml wody
  • 250 ml kakao
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g brązowego cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle zalać wodą i odstawić na 30 – 40 minut. Kaszę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 4 szklanki wody ze szczyptą soli i wsypać kaszę. Gotować około 20 minut od zagotowania się wody, aż kasza będzie miękka. Daktyle rozdrobnić w blenderze lub malakserze razem z wodą na gładką pastę. W dużej misce umieścić ciepłą kaszę, dodać – ciągle mieszając – po kolei: jogurt i mleko, masło orzechowe, pastę z daktyli, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać i posypać 2 łyżkami kakao. Piec około 40 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Można dodać orzechy lub dżem, a także – zamiast 4 łyżek mąki ziemniaczanej – budyń smakowy. Wówczas ciasto nabierze ciekawego smaku.

Ilość kalorii:

całość 5810 kcal

Porcja: 232,4 kcal

Białko (porcja): 7 g

Węglowodany (porcja): 35 g

Tłuszcze (porcja): 6,83 g

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Hobby

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Jakie dane techniczne wziąć pod uwagę kupując rolki transportowe?

Jakie dane techniczne wziąć pod uwagę kupując podwozia transportowe? Aktualnie sporo osób …